Web de la Bruixeria al Pallars a través del testimoni oral

Si bé podem pensar que el fenomen de la bruixeria forma part del passat, el contacte establert amb els actuals habitants de la Vall Fosca mostra una sèrie d’experiències ben vives pel que fa a l’acció de suposades bruixes fins ben entrat el segle XX.

Els testimonis d’edat avançada parlen encara avui de determinades dones amb capacitat de donar mal, assenyalant-les com a responsables directes de la mort d’animals, de malalties d’infants i persones o de pedregades destructores. Un dels fets més sorprenents és la coincidència entre els noms de les cases/famílies que els informants associen en l’actualitat a aquestes accions malèfiques i aquells citats en la documentació del s.XVI.

Gràcies al suport logístic i econòmic de l’Ajuntament de la Torre de Capdella i en el marc d’un projecte ACOM finançat per la Generalitat de Catalunya, els investigadors Pau Castell i Isidor Fernàndez han procedit a la recollida de testimonis orals entre la gent de la Vall Fosca durant el període 2009-2011. Les entrevistes realitzades durant aquests anys han estat enregistrades en format audiovisual, conformant un corpus molt ric pel que fa al patrimoni oral d’aquesta zona del Pirineu català. A través d’aquesta pàgina es pretén contribuir a la difusió i la posada en valor d’aquest patrimoni, oferint una eina útil tant per a investigadors com per al públic en general.

Podeu consultar el web a: vallfosca.antropologiavisual.net

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s